Slastni recepti z orehi, lešniki, kostanji in mandlji

Dobre kuharice in kuharje, pekarske mojstrice in mojstre ter slaščičarke in slaščičarje – članice in člane društva smo povabili, da so nam posredovali recepte jedi in pijač z lupinastim sadjem. S skupnimi močmi smo ob 20. obletnici delovanja društva izdali knjižico Lupinarji v kulinariki in zdravilstvu. V njej je zbranih sto receptov iz različnih skupin jedi od kruhov, potic, hladnih prigrizkov, toplih jedi in olj do različnih sladic. Predstavljena je tudi sestava lupinarjev ter njihova vloga v zdravju in bolezni, pomen ustreznega shranjevanja, načini predelave in možne alergije na lupinarje. Posebno poglavje opisuje uporabnost posameznih delov oreha, leske, kostanja in mandlja v tradicionalni medicini in recepte za izdelavo pripravkov.
Knjižica je Na razpolago je na sedežu društva.

Orehova rulada

Sestavine: 5 rumenjakov 5 beljakov za sneg 14 dag sladkorja v prahu 10 dag orehov 1 1,5 sladke smetane Rumenjake penasto umešaš s sladkorjem, da naraste; dodaš sneg iz 5 beljakov in 10 dag mletih orehov. Narahlo premešaš in zliješ v pekač, obložen s peki papirjem. Pečeš približno 15 minut pri 150-180 oC. Biskvit zvrneš na krpo, potegneš z njega papir in ga pokriješ z vlažno krpo,...

Nadaljuj branje

Punč kocke

Sestavine za testo: 20 dag moke 15 dag mletih orehov 13 dag masla ali margarine 15 dag sladkorja 1 žlica čokolade v prahu 3 rumenjake iz beljakov sneg 1/2 pecilnega praška 1 dcl mleka Glazura: 7 dag masla ali margarine 7 dag čokolade 7 dag sladkorja 3 žlice mleka Sestavine za testo umešaš po običajnem vrstnem redu (maščoba, sladkor, rumenjaki, moka, orehi, čokolada, pecilni prašek, mleko in sneg); maso vliješ v dobro pomaščen in pomokan...

Nadaljuj branje

Torta “a la Carla”

Sestavine: 6 jajc 24 dag sladkorja 15 dag moke 6 dag mletih orehov 1 pecilni prašek 1 vanilij sladkor sadje po izbiri 2 sladki smetani Rumenjake, sladkor in 6 žlic mlačne vode zmešaš, dodaš mlete orehe, moko, v katero zamešaš pecilni prašek, sneg 6 beljakov in vse rahlo premešaš. Vliješ v tortni model premera 26 cm, pečeš 20 - 30 minut pri temperaturi 180-200 oC. Pečeno testo naj se...

Nadaljuj branje

Londonske rezine

Sestavine za testo: 30 dag moke 15 dag masla ali margarine 15 dag sladkorja 3 rumenjake 3 žlice mleka 1 pecilni prašek 1 vanili sladkor Sestavine za nadev: marelična marmelada 3 beljaki 20 dag sladkorja 25 dag grobo mletih orehov limonina lupina Ugneteš gladko testo (krhko, kot za pito), ga razporediš po pekaču, prebodeš na več mestih z vilico in ga napol spečeš. Vzameš iz pečice, testo premažeš z marelično marmelado (domača je ravno...

Nadaljuj branje

Figaro rezine

Sestavine: 60 dag sladkorja 30 dag masla ali margarine 35 dag grobo nasekljanih orehov 3 jajca 2 x vafel oblat jedilna čokolada, surovo maslo, olje za preliv Iz polovice sladkorja pripraviš karamel in ob stalnem mešanju dodaš še drugo polovico sladkorja. Ko je karamel gladek in lepe zlatorjave barve, odstaviš z ognja in dodaš na kocke narezano maslo/margarino, orehe, po okusu tudi malo ruma, cimet. Med stalnim...

Nadaljuj branje

Zamorec v srajci

Sestavine: 7 dag masla 11 dag sladkorja z vanilijo 11 dag čokolade v prahu 5 rumenjakov 5 beljakov za sneg 11 dag mletih orehov, mandljev ali lešnikov 1 žlička moke Rumenjake in sladkor miksaš, da penasto naraste, dodaš raztopljeno maslo, dodaš čokolado v prahu, zmlete orehe in žličko moke. Previdno umešaš sneg iz 5 beljakov, maso streseš v namaščen in pomokan okrogel model, ki ga postaviš za 1...

Nadaljuj branje

Baklave

Sestavine: 1 kg vlečenega testa v listih 6 jajc 400 gr sladkorja 300 gr mletih orehov 250 gr masla 1 kisla smetana 1 pecilni prašek Sirup: 700 gr sladkorja 1 l vode Iz jajc, sladkorja, masla, kisle smetane, orehov in pecilnega praška narediš nadev. V namaščen pekač daš dve plasti testa, premažeš s pripravljenim nadevom, pokriješ z eno plastjo testa, zopet nadev, zopet testo, dokler ne porabiš vseh surovin. Zadnja plast...

Nadaljuj branje

Cookies

Sestavine: 150 g masla/margarine 1 jajce 1 vanilij sladkor 100g belega sladkorja 100 g rjavega sladkorja 180 g moke 0,5 žličke pecilnega praška ščepec soli 100 g mletih lešnikov/orehov 150 g na koščke narezane čokolade po želji cimet, ingver, klinčni, kardamom (vse mleto) Margarino in sladkor penasto umešaš, dodaš jajce, moko s pecilnim praškom, dodaš vse ostale sestavine in oblikuješ majhne kupčke, ki jih polagaš na pekač (med pečenjem se razlezejo!). Pečeš...

Nadaljuj branje

Brizgano čajno pecivo

Sestavine: 600 g masla ali margarine 250 g sladkorja v prahu 4 beljaki 770 g moke 1 vanili, ščep soli Zmehčano maslo ali margarino stepamo in postopoma dodajamo sladkor, beljake, nato še moko, vanili sladkor in sol. Masa naj bo popolnoma gladka. Če želimo, maso lahko razdelimo na več delov; vsakemu lahko z dodatki kave, kakava, orehov, lešnikov spremenimo okus in videz. Če dodajamo kakav, moramo...

Nadaljuj branje

Domači prijatelj 1

Sestavine: 5 jajc težo jajc sladkorja težo jajc masla ali margarine težo jajc moke grobo narezane orehe/ rozine/ kandirano sadje/ čokoladne solzice * *in/ali Sestavine zmešamo v gladko testo, zlijemo v model za srnin hrbet (rebrast, omenjena količina testa zadostuje za dva modela), dodamo orehe in rozine, kandirano sadje ali čokoladne solzice in pečemo cca 1 ure na 180 oC. Pecivo ostane dlje časa sveže zavito v...

Nadaljuj branje

Domači prijatelj 2

Sestavine: 30 dag moke 20 dag sesekljanih orehov 30 dag sladkorja 3 rumenjake iz 3 beljakov sneg 1 pecilni prašek limonina lupina Jajca, sladkor, moko s pecilnim praškom in limonino lupino zamesiš, dodaš sesekljane orehe in sneg treh beljakov. Zgneteš čvrsto testo, da iz njega lahko oblikuješ štručke premera cca 25-3 cm širine. Naložiš jih drugo poleg druge na pomaščen in pomokan pekač in pečeš cca 1 ure...

Nadaljuj branje

Orehove/Mandljeve palčke

Sestavine: 225 g razmehčanega masla 150 g sladkorja v prahu ščep soli pol žličke cimeta naribana limonina lupina 1 jajce 5 žlic mleka 200 g moke 200 g mletih orehov/mandljev Maslo penasto umešamo, dodamo sladkor v prahu in naštete začimbe (po okusu lahko dodamo tudi mlete klinčke, vendar imajo zelo močan okus). Jajca in mleko razžvrkljamo in postopoma dodajamo masleni masi. Dodamo še moko in mandlje. Testo napolnimo v brizgalno...

Nadaljuj branje

Klasična sadna štruca

Sestavine: 500 g moke 40 g svežega kvasa 100 g sladkorja 75 ml mlačnega mleka 1 zavitek vanilij sladkorja 1 žlico naribane limonine lupinice žličko soli 200 g stopljenega masla 2050 g rozin 75 g kandirane limone 50 g kandirane pomaranče 50 g sesekljanih mandljev (lahko so tudi orehi) 50 g masla 4 žlice sladkorja v prahu 3 žlice ruma Večer pred peko rozine operemo v topli vodi in jih pokapamo z rumom. Pokrito pustimo stati...

Nadaljuj branje

Rezina Sončni vzhod

Sestavine: za prvo zmes 14 dag masla 15 dag sladkorja 10 dag zmletih orehov 2 jajci 3 žlice moke 1 zavitka pecilnega praška za drugo zmes 4 beljake 5 dag sladkorja 7 dag moke 1,5 dag olja za tretjo zmes 4 rumenjaki 2 celi jajci 60 g sladkorja 70 g moke 1 zavitka pecilnega praška za preliv 2 dl vode 80 g sladkorja 30 g ruma 1 zavitek vanilijevega sladkorja Visok pekač namažemo z maslom in posipamo z moko. Sestavine za prvo zmes dobro...

Nadaljuj branje

Orehi

Za ta recept potrebujete modelčke v obliki orehov Sestavine: 32 dag moke 10 dag sladkorja v prahu 12 dag mletih orehov 25 dag masla 2 dag čokolade v prahu Krema: 3žlice moke 10 dag čokolade 25 dag masla 1 rumenjak Sestavine zmešamo po vrsti (najprej suhe) dodamo stopljeno maslo in zgnetemo gladko testo. Z njim napolnimo modelčke in na sredini rahlo vtisnemo jamico (za kremo) Pečemo cca 15-20 minut na 180 oC. Kremo...

Nadaljuj branje

Rezina Napoleon

Sestavine: 150 g surovega masla 100 g sladkorja 4 rumenjaki 2 jajci 2 rebri naribane čokolade 120 g zmledih orehov 60 g finih drobtinic 05 dl ruma 4 beljati marelična marmelada vanili sladkorni prah Surovo masmo penasto umešamo s sladkorjem, zamešamo rumenjake in obe celi jajci, dodamo naribano čokolado, mlete orehe (po želji so lahko tudi mandlji oz. lešniki), dodamo še drobtinice, namočene v rum. Na koncu dobro premešani masi dodamo trdo...

Nadaljuj branje

Mešan polnozrnat kruh z orehi

Sestavine: 15 dag polnozrnate moke 80 dag bele moke (Moka iz starega mlina) 1 žlička sladkorja pol žlice soli (lahko malenkost več) 1 kocka kvasa - žito (25 g) 0,5 l mlačne vode 15 dag sesekljanih orehov (lahko jih tudi prepražite) Postopek: V polnozrnato moko presejemo še belo moko, naredimo jamico in vanjo razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, na rob pa pol...

Nadaljuj branje

Ajdov kruh z orehi

Okus ajdovega kruha je zelo specifičen, sicer pa zelo zdrav. Krasno se poda z domačim paštetam. Sestavine Sestavine: 70 dag bele moke 30 dag ajdove moke 4 dag kvasa 1,5 dcl toplega mleka ščepec sladkorja sol 5 dcl mlačne vode 10 dag orehov (celi ali mleti) Priprava Kvas damo v toplo mleko, dodamo ščepec sladkorja in pustimo shajati. V posodo stresemo belo in...

Nadaljuj branje

Ajdov orehovec

pol kile ajdove moke pol kile bele pšenične moke 4 deci vrele vode, pa še kakšna dva deci mlačne za rezervo četrt kile orehov žlica medu kocka kvasa (40 g) tri žličke soli Postopek: začni s poparo: v veliki skledi prelij presejano ajdovo moko z vrelo vodo, premešaj z dvorožnimi vilicami in pusti da se nakulira na 40 stopinj ali manj...

Nadaljuj branje

Kruh iz orehov in medu

Sestavine Pšenična polnozrnata moka 425g Pšenična bela moka 150g Sol Voda 525ml Med 1 žlica Kvas - instant  1 žlica Orehi 150g Jajce - kokošje 1 kos Priprava V skledo damo obe moki in sol. Na sredini naredimo vdolbino, v katero damo 250 ml mlačne vode, med in kvas. Počakamo da se kvas raztopi, nato pa dolijemo še ostalo mlačno vodo. Testo nato zgnetemo z...

Nadaljuj branje

Ajdov kruh z orehi

Sestavine: 700 g  pšenične bele moke 300 g  ajdove moke, ki jo poparimo 40 g  kvasa 20 g  soli 20 g  sladkorja 0,3-0,4 l  vode 300 g  orehovih jedrc Orehova jedrca popražimo, da izboljšamo izrazitost arome in okusa, ajdo pa poparimo kot žgance. Ko se oboje ohladi, dodamo preostale sestavine in zamesimo testo. Če testo mesimo ročno, dodamo orehe takoj; če uporabljamo električni mešalnik, jih dodamo na koncu, da jedrca...

Nadaljuj branje

Kruh z orehi

Čim slišimo v enem stavku besedo „kruh“ in „Francija“, takoj pomislimo na pariško „bageto“ in že imamo pred očmi dolge in tanke štruce tega hrustljavega kruha, ki molijo iz cekarjev. Vendar pa lahko pravo bageto speče samo pek in domači rezultat ni nikoli enak pekarskemu. Zato vam raje predstavljamo ta izjemen in poseben francoski kruh z orehi, ki ga postrežemo...

Nadaljuj branje

Lešnikov (orehov) kruh

Mešaj rumenjake in 2 beljaka s sladkorjem; ko se speni, dodaj lešnike, z rumom napojene drobtine in rahlo zamešaj trd sneg 4 beljakov z moko. Peci v pomazanem podolgastem modlu uro dolgo pri 170° C. Namesto lešnikov lahko vzameš orehe

Nadaljuj branje