Recepti

Mešan polnozrnat kruh z orehi

Sestavine:

  • 15 dag polnozrnate moke
  • 80 dag bele moke (Moka iz starega mlina)
  • 1 žlička sladkorja
  • pol žlice soli (lahko malenkost več)
  • 1 kocka kvasa – žito (25 g)
  • 0,5 l mlačne vode
  • 15 dag sesekljanih orehov (lahko jih tudi prepražite)

Postopek:

V polnozrnato moko presejemo še belo moko, naredimo jamico in vanjo razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, na rob pa pol žlice soli. Prilijemo nekaj vode in zamesimo testo, vodo dodajamo po občutku…na koncu vmešamo orehe.
Testo ne sme biti ne pretrdo in ne premehko.
Ko smo končali, ga damo vzhajati za cca. 1 uro.
Ko je testo vzhajalo, ga še enkrat na rahlo premesimo in ga damo še za pol ure vzhajati v pleteno košaro (ni nujno), v katero smo položili pomokano krpo, testo pokrijemo.
Medtem prižgemo pečico na 250 stopinj. Pečica naj se ogreva s pekačem, na keteremu bomo tudi pekli.
Ko je pečica ogreta, vzamemo ogret pekač in nanj zvrnemo testo, naredimo zareze za lepši videz in ga pečemo takole:
– 5 minut na 250 stopinj
– 55 minut na 200 stopinj
Ko je kruh pečen, ga zavijemo v krpo in pustimo mirovati, dokler se ne ohladi!
Pa dober tek! Glavna fotografija jedi: Mešan polnozrnat kruh z orehi