Recepti

Ajdov orehovec

  • pol kile ajdove moke
  • pol kile bele pšenične moke
  • 4 deci vrele vode, pa še kakšna dva deci mlačne za rezervo
  • četrt kile orehov
  • žlica medu
  • kocka kvasa (40 g)
  • tri žličke soli

Postopek:

začni s poparo: v veliki skledi prelij presejano ajdovo moko z vrelo vodo, premešaj z dvorožnimi vilicami in pusti da se nakulira na 40 stopinj ali manj … med čakanjem raztopi kvas v deciju mlačne vode in vanjo vmešaj še med, orehe pa na izi prepraži v teflonki … ko je ajdova popara shlajena, jo potresi z belo moko, posoli, naredi luknjo za kvasno medno raztopino in začni počasi mesiti … ko bo testo začelo izražati težnje po poenotenju dodaj še orehe in dobro, a nežno mesi kakšnih 10 minut … ako je testo presuho , ga vodnjaj, ako pa izkazuje mokrotnost, ga osuši s ščepom bele moke … dobro zgnetenega parkiraj v kakšno veliko skledo in ga pusti pokritega v miru podvojiti volumen … ko mu bo uspelo, ga zvrni na pomogan pult, razdeli na dva kosa, zdizajniraj v fletna okrogla hlebčka, pomokaj in položi na ta velik pekač in ju še enkrat pusti narasti … preden ju nežno pritisneš v na 200 stopinj ogreto pečico jima z bridko britvijo zadaj še po tri paralelne zareze … peci, dokler nista pečena, hehe … no, saj veš: ko zvenita votlo, če ju potrkaš po podnu sta fertik, potem pa v prt zavit in počasi ohladit, da bosta mehka … za gor namazat naj bo pri roki kakšna ne preveč sladka marmelada za zraven pa še šalca močnega echt kakava, po možnosti z rumom …