Recepti

Brizgano čajno pecivo

Sestavine:
600 g masla ali margarine
250 g sladkorja v prahu
4 beljaki
770 g moke
1 vanili, ščep soli

Zmehčano maslo ali margarino stepamo in postopoma dodajamo sladkor, beljake, nato še moko, vanili sladkor in sol. Masa naj bo popolnoma gladka. Če želimo, maso lahko razdelimo na več delov; vsakemu lahko z dodatki kave, kakava, orehov, lešnikov spremenimo okus in videz. Če dodajamo kakav, moramo odvzeti toliko moke, kot je kakava.
Maso nato napolnimo v vrečko in z brizgalko brizgamo kekse na pekač, obložen s peki papirjem. Izberemo polnjene oblike. Pečemo pri 180-200 oC cca 15 minut. Ko so pečeni, jih lahko oblikemo s čokoladno glazuro, po dva skupaj lepimo z marmelado ipd.
Pri izdelavi teh keksov porabimo odvečne beljake, ki običajno ostanejo po pečenju potice.