Recepti

Kruh iz orehov in medu

Sestavine

  • Pšenična polnozrnata moka 425g
  • Pšenična bela moka 150g
  • Sol
  • Voda 525ml
  • Med 1 žlica
  • Kvas – instant  1 žlica
  • Orehi 150g
  • Jajce – kokošje 1 kos

Priprava

V skledo damo obe moki in sol. Na sredini naredimo vdolbino, v katero damo 250 ml mlačne vode, med in kvas.
Počakamo da se kvas raztopi, nato pa dolijemo še ostalo mlačno vodo.
Testo nato zgnetemo z rokami. Če je preveč lepljivo lahko dodamo še nekaj moke.
Ko je testo gladko ga položimo v namaščeno posodo in ga povaljamo po njej.
Posodo s kruhom pokrijemo s plastično vrečko in pustimo vzhajati približno 1 uro in pol.
Nato testu dodamo orehova jedrca in dobro pregnetemo.
Pekač namastimo, testo oblikujemo v hlebec in položimo na pekač. Na hlebec kruha lahko nato dodamo še nekaj orehovih jedrc.
Kruhov hlebec nato pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in ga pustimo približno 30 min na toplem.
Nato z nožem zarežemo nekaj rezin v kruh, ga namažemo s stepenim jajcem in pečemo 15 min na 220° C in nato še 40 min na 190° C.