Recepti

Ajdov kruh z orehi

Okus ajdovega kruha je zelo specifičen, sicer pa zelo zdrav. Krasno se poda z domačim paštetam.

Sestavine

  • Sestavine:
  • 70 dag bele moke
  • 30 dag ajdove moke
  • 4 dag kvasa
  • 1,5 dcl toplega mleka
  • ščepec sladkorja
  • sol
  • 5 dcl mlačne vode
  • 10 dag orehov (celi ali mleti)

Priprava

Kvas damo v toplo mleko, dodamo ščepec sladkorja in pustimo shajati. V posodo stresemo belo in ajdovo moko, solimo, primešamo vzhajani kvas in zalijemo z mlačno vodo ter dodamo še mlete ali cele orehe. Dobro premešamo na zgnetemo. Pustimo vzhajati na toplem eno uro, nato še enkrat pregnetemo, oblikujemo v hlebček, ki ga damo v pekač na peki papir. Pustimo vzhajati na toplem še 20 minut, nato postavimo v segreto pečico in pečemo pri 200? C eno uro. Kruh namažemo z margarino za mehko skorjo in zavijemo v večjo krpo.

Čas priprave: 2,5 ure, Zahtevnost: 4

Ajdov kruh z orehi

  • Za 750 g kruha potrebujemo
  • 300 g pripravljene mešanice za kmečki kruh
  • 200 g ajdove moke
  • Dve žlici olja
  • Žlico zmehčanega masla
  • Pol vrečke suhega kvasa
  • 80 g grobo zrezanih orehovih jedrc
  • Žličko soli

Postopek

Presejemo obe vrsti moke skupaj s suhim kvasom. V kruhomat nalijemo 4 dl mlačne vode in dodamo olje ter zmehčano maslo. Potem damo v posodo še presejano moko in grobo zrezane orehe. Izberemo poljubno barvo skorje in vključimo osnovni program (basic). Ko je kruh pe?en, ga takoj vzamemo iz naprave in ga ovijemo s krpo ter pustimo, da se ohladi. Kruh še posebej tekne s kakšnim lahkim sirnim namazom.