Okus ajdovega kruha je zelo specifičen, sicer pa zelo zdrav. Krasno se poda z domačim paštetam.
Sestavine
- Sestavine:
- 70 dag bele moke
- 30 dag ajdove moke
- 4 dag kvasa
- 1,5 dcl toplega mleka
- ščepec sladkorja
- sol
- 5 dcl mlačne vode
- 10 dag orehov (celi ali mleti)
Priprava
Kvas damo v toplo mleko, dodamo ščepec sladkorja in pustimo shajati. V posodo stresemo belo in ajdovo moko, solimo, primešamo vzhajani kvas in zalijemo z mlačno vodo ter dodamo še mlete ali cele orehe. Dobro premešamo na zgnetemo. Pustimo vzhajati na toplem eno uro, nato še enkrat pregnetemo, oblikujemo v hlebček, ki ga damo v pekač na peki papir. Pustimo vzhajati na toplem še 20 minut, nato postavimo v segreto pečico in pečemo pri 200? C eno uro. Kruh namažemo z margarino za mehko skorjo in zavijemo v večjo krpo.
Čas priprave: 2,5 ure, Zahtevnost: 4
Ajdov kruh z orehi
- Za 750 g kruha potrebujemo
- 300 g pripravljene mešanice za kmečki kruh
- 200 g ajdove moke
- Dve žlici olja
- Žlico zmehčanega masla
- Pol vrečke suhega kvasa
- 80 g grobo zrezanih orehovih jedrc
- Žličko soli
Postopek
Presejemo obe vrsti moke skupaj s suhim kvasom. V kruhomat nalijemo 4 dl mlačne vode in dodamo olje ter zmehčano maslo. Potem damo v posodo še presejano moko in grobo zrezane orehe. Izberemo poljubno barvo skorje in vključimo osnovni program (basic). Ko je kruh pe?en, ga takoj vzamemo iz naprave in ga ovijemo s krpo ter pustimo, da se ohladi. Kruh še posebej tekne s kakšnim lahkim sirnim namazom.