Recepti

Klasična sadna štruca

Sestavine:
500 g moke
40 g svežega kvasa
100 g sladkorja
75 ml mlačnega mleka
1 zavitek vanilij sladkorja
1 žlico naribane limonine lupinice
žličko soli
200 g stopljenega masla
2050 g rozin
75 g kandirane limone
50 g kandirane pomaranče
50 g sesekljanih mandljev (lahko so tudi orehi)
50 g masla
4 žlice sladkorja v prahu
3 žlice ruma

Večer pred peko rozine operemo v topli vodi in jih pokapamo z rumom. Pokrito pustimo stati čez noč.
Moko stresemo v skledo, naredimo v sredini luknjo in v njo zdrobimo kvas, ki ga posujemo z žličko sladkorja. Prilijemo mlačno mleko in posujemo z moko. Pustimo, da vzhaja, dokler ne začnejo nastajati mehurji,
Dodamo preostali sladkor, vanilijev sladkor, naribano limonino lupino, maslo, kandirano sadje, mandlje in rozine. Vse skupaj dobro pregnetemo.
Tsto oblikujemo v kepo, položimo v skledo. Pokrito naj na toplem haja vsaj 2 uri. Testo nato na pomokani deski še enkrat previdno pregnetemo.

Za značilno obliko štruco oblikujemo v ovalen hlebec, položimo ga v pekač in pustimo še pol ure hajati.
Štruco nato spečemo v pečici, segreti na 180oC, cca 70 minut na srednji oz. spodnji rešetki.
Še vročo premažemo s stopljenim maslom (50 g) in izdatno potresemo s sladkorjem v prahu.