Čim slišimo v enem stavku besedo „kruh“ in „Francija“, takoj pomislimo na pariško „bageto“ in že imamo pred očmi dolge in tanke štruce tega hrustljavega kruha, ki molijo iz cekarjev. Vendar pa lahko pravo bageto speče samo pek in domači rezultat ni nikoli enak pekarskemu. Zato vam raje predstavljamo ta izjemen in poseben francoski kruh z orehi, ki ga postrežemo k vinu, dobro pa se prileže tudi k sirom ali morskim sadežem. Orehe, ki jih dodamo krušnemu testu, lahko pomešamo tudi z rozinami ali pa jih sploh nadomestimo z mešanico različnega suhega sadja.
Sestavine:
- 400 g moke
- 150 ml orehovega olja
- 100 ml vode
- 2 zavitka suhega kvasa (14 g)
- 1 zavitek pecilnega praška
- 250 g celih orehov
- sol
- olje za premaz
Priprava:
Orehe oluščimo. Suhe sestavine: moko, kvas in pecilni prašek stresemo v veliko skledo in premešamo. Dodamo orehovo olje, vodo in ščepec soli. Vse skupaj zmešamo. Po potrebi dodamo malo moke, da se testo ne lepi. Dodamo orehova jedrca in testo počasi gnetemo. Testo naj v toplem prostoru pokrito vzhaja vsaj 3 ure. Vzhajani hlebček previdno položimo na namazani pekač in ga po vrhu namažemo z oljem