NOVICE
22
Sep
Orehova rulada
Sestavine:
5 rumenjakov
5 beljakov za sneg
14 dag sladkorja v prahu
10 dag orehov
1 1,5 sladke smetane
Rumenjake penasto umešaš s sladkorjem, da naraste; dodaš sneg iz 5 beljakov in 10 dag mletih orehov. Narahlo premešaš in zliješ v pekač, obložen s peki papirjem. Pečeš približno 15 minut pri 150-180 oC.
Biskvit zvrneš na krpo, potegneš z njega papir in ga pokriješ z vlažno krpo,...
22
Sep
Punč kocke
Sestavine za testo:
20 dag moke
15 dag mletih orehov
13 dag masla ali margarine
15 dag sladkorja
1 žlica čokolade v prahu
3 rumenjake
iz beljakov sneg
1/2 pecilnega praška
1 dcl mleka
Glazura:
7 dag masla ali margarine
7 dag čokolade
7 dag sladkorja
3 žlice mleka
Sestavine za testo umešaš po običajnem vrstnem redu (maščoba, sladkor, rumenjaki, moka, orehi, čokolada, pecilni prašek, mleko in sneg); maso vliješ v dobro pomaščen in pomokan...
22
Sep
Torta “a la Carla”
Sestavine:
6 jajc
24 dag sladkorja
15 dag moke
6 dag mletih orehov
1 pecilni prašek
1 vanilij sladkor
sadje po izbiri
2 sladki smetani
Rumenjake, sladkor in 6 žlic mlačne vode zmešaš, dodaš mlete orehe, moko, v katero zamešaš pecilni prašek, sneg 6 beljakov in vse rahlo premešaš. Vliješ v tortni model premera 26 cm, pečeš 20 - 30 minut pri temperaturi 180-200 oC. Pečeno testo naj se...
22
Sep
Londonske rezine
Sestavine za testo:
30 dag moke
15 dag masla ali margarine
15 dag sladkorja
3 rumenjake
3 žlice mleka
1 pecilni prašek
1 vanili sladkor
Sestavine za nadev:
marelična marmelada
3 beljaki
20 dag sladkorja
25 dag grobo mletih orehov
limonina lupina
Ugneteš gladko testo (krhko, kot za pito), ga razporediš po pekaču, prebodeš na več mestih z vilico in ga napol spečeš. Vzameš iz pečice, testo premažeš z marelično marmelado (domača je ravno...
22
Sep
Figaro rezine
Sestavine:
60 dag sladkorja
30 dag masla ali margarine
35 dag grobo nasekljanih orehov
3 jajca
2 x vafel oblat
jedilna čokolada, surovo maslo, olje za preliv
Iz polovice sladkorja pripraviš karamel in ob stalnem mešanju dodaš še drugo polovico sladkorja. Ko je karamel gladek in lepe zlatorjave barve, odstaviš z ognja in dodaš na kocke narezano maslo/margarino, orehe, po okusu tudi malo ruma, cimet. Med stalnim...
22
Sep
Zamorec v srajci
Sestavine:
7 dag masla
11 dag sladkorja z vanilijo
11 dag čokolade v prahu
5 rumenjakov
5 beljakov za sneg
11 dag mletih orehov, mandljev ali lešnikov
1 žlička moke
Rumenjake in sladkor miksaš, da penasto naraste, dodaš raztopljeno maslo, dodaš čokolado v prahu, zmlete orehe in žličko moke. Previdno umešaš sneg iz 5 beljakov, maso streseš v namaščen in pomokan okrogel model, ki ga postaviš za 1...
22
Sep
Baklave
Sestavine:
1 kg vlečenega testa v listih
6 jajc
400 gr sladkorja
300 gr mletih orehov
250 gr masla
1 kisla smetana
1 pecilni prašek
Sirup:
700 gr sladkorja
1 l vode
Iz jajc, sladkorja, masla, kisle smetane, orehov in pecilnega praška narediš nadev. V namaščen pekač daš dve plasti testa, premažeš s pripravljenim nadevom, pokriješ z eno plastjo testa, zopet nadev, zopet testo, dokler ne porabiš vseh surovin. Zadnja plast...
22
Sep
Cookies
Sestavine:
150 g masla/margarine
1 jajce
1 vanilij sladkor
100g belega sladkorja
100 g rjavega sladkorja
180 g moke
0,5 žličke pecilnega praška
ščepec soli
100 g mletih lešnikov/orehov
150 g na koščke narezane čokolade
po želji cimet, ingver, klinčni, kardamom (vse mleto)
Margarino in sladkor penasto umešaš, dodaš jajce, moko s pecilnim praškom, dodaš vse ostale sestavine in oblikuješ majhne kupčke, ki jih polagaš na pekač (med pečenjem se razlezejo!). Pečeš...
22
Sep
Brizgano čajno pecivo
Sestavine:
600 g masla ali margarine
250 g sladkorja v prahu
4 beljaki
770 g moke
1 vanili, ščep soli
Zmehčano maslo ali margarino stepamo in postopoma dodajamo sladkor, beljake, nato še moko, vanili sladkor in sol. Masa naj bo popolnoma gladka. Če želimo, maso lahko razdelimo na več delov; vsakemu lahko z dodatki kave, kakava, orehov, lešnikov spremenimo okus in videz. Če dodajamo kakav, moramo...
22
Sep
Domači prijatelj 1
Sestavine:
5 jajc
težo jajc sladkorja
težo jajc masla ali margarine
težo jajc moke
grobo narezane orehe/ rozine/ kandirano sadje/ čokoladne solzice *
*in/ali
Sestavine zmešamo v gladko testo, zlijemo v model za srnin hrbet (rebrast, omenjena količina testa zadostuje za dva modela), dodamo orehe in rozine, kandirano sadje ali čokoladne solzice in pečemo cca 1 ure na 180 oC. Pecivo ostane dlje časa sveže zavito v...
22
Sep
Domači prijatelj 2
Sestavine:
30 dag moke
20 dag sesekljanih orehov
30 dag sladkorja
3 rumenjake
iz 3 beljakov sneg
1 pecilni prašek
limonina lupina
Jajca, sladkor, moko s pecilnim praškom in limonino lupino zamesiš, dodaš sesekljane orehe in sneg treh beljakov. Zgneteš čvrsto testo, da iz njega lahko oblikuješ štručke premera cca 25-3 cm širine. Naložiš jih drugo poleg druge na pomaščen in pomokan pekač in pečeš cca 1 ure...
22
Sep
Orehove/Mandljeve palčke
Sestavine:
225 g razmehčanega masla
150 g sladkorja v prahu
ščep soli
pol žličke cimeta
naribana limonina lupina
1 jajce
5 žlic mleka
200 g moke
200 g mletih orehov/mandljev
Maslo penasto umešamo, dodamo sladkor v prahu in naštete začimbe (po okusu lahko dodamo tudi mlete klinčke, vendar imajo zelo močan okus). Jajca in mleko razžvrkljamo in postopoma dodajamo masleni masi. Dodamo še moko in mandlje. Testo napolnimo v brizgalno...