banner

Slastni recepti z orehi, lešniki, kostanji ...

Dobre kuharice in kuharje, pekarske mojstrice in mojstre ter slaščičarke in slaščičarje vabimo, da nam v skupno zadovoljstvo posredujejo recepte jedi in pijač z lupinastim sadjem!

Dragica Kovačič, odlična kuharica in ljubiteljica slaščic, pravi, da brez orehov ni dobrega peciva. Predstavlja nam vrsto preizkušenih receptov. Poskusite!

1. OREHOVA RULADA

Sestavine:
5 rumenjakov
5 beljakov za sneg
14 dag sladkorja v prahu
10 dag orehov
1 1,5 sladke smetane

Rumenjake penasto umešaš s sladkorjem, da naraste; dodaš sneg iz 5 beljakov in 10 dag mletih orehov. Narahlo premešaš in zliješ v pekač, obložen s peki papirjem. Pečeš približno 15 minut pri 150-180 oC.
Biskvit zvrneš na krpo, potegneš z njega papir in ga pokriješ z vlažno krpo, da se med hlajenjem ne posuši. Ohlajenega namažeš z rahlo osladkano stepeno smetano. Zviješ in okrasiš po okusu.

Op.: potem, ko je testo pečeno, vsaka gospodinja ravna po lastnih izkušnjah; tako nekatere zvijejo testo skupaj s peki papirjem in ga "slečejo" šele, ko je testo ohlajeno; skratka, gospodinja naj ravna po lastnih izkušnjah, ki jih ima z ruladami.

4 žlice ruma
4 žlice sladkorja
4 dag kvasa
naribano limonino lupino
po želji tudi malo limoninega soka
10 dag margarine
4 dcl mleka
sol

Zamesiš, kot vsako drugo kvašeno testo, pustiš vzhajati, razvaljaš (ne pretanko!), razrežeš po trakovih in ocvreš v Frivita olju za cvrenje, ki n e s m r d i po celi hiši.

2. PUNč KOCKE

Sestavine za testo:
20 dag moke
15 dag mletih orehov
13 dag masla ali margarine
15 dag sladkorja
1 žlica čokolade v prahu
3 rumenjake
iz beljakov sneg
1/2 pecilnega praška
1 dcl mleka

Glazura:
7 dag masla ali margarine
7 dag čokolade
7 dag sladkorja
3 žlice mleka

Sestavine za testo umešaš po običajnem vrstnem redu (maščoba, sladkor, rumenjaki, moka, orehi, čokolada, pecilni prašek, mleko in sneg); maso vliješ v dobro pomaščen in pomokan pekač, pečeš 30-45 minut pri 180 oC (odvisno od oblike oz. velikosti pekača, kot tudi od pečice). Ko je biskvit pečen, še vročega preliješ z mešanico: prevreš 15 dag sladkorja, 1 dcl ruma in 1 dcl vode. Pustiš, da se ohladi in medtem pripraviš glazuro. Ko je biskvit oblit z glazuro, zrežeš na manjše koščke in po želji okrasiš - najlepše so srebrne perlice - na vsaki kocki 1. Serviraš lahko s stepeno sladko smetano.

3. TORTA a la Carla

Sestavine:
6 jajc
24 dag sladkorja
15 dag moke
6 dag mletih orehov
1 pecilni prašek
1 vanilij sladkor
sadje po izbiri
2 sladki smetani

Rumenjake, sladkor in 6 žlic mlačne vode zmešaš, dodaš mlete orehe, moko, v katero zamešaš pecilni prašek, sneg 6 beljakov in vse rahlo premešaš. Vliješ v tortni model premera 26 cm, pečeš 20 - 30 minut pri temperaturi 180-200 oC. Pečeno testo naj se dobro ohladi (najbolje je, da počiva 12 ur); prerežeš na tri dele; nadevaš z rahlo sladkano stepeno smetano in sadjem po okusu (najboljša je kombinacija jagod in banan). Če je sadje sočno, biskvita ni potrebno posebej vlažiti. Jagode, narezane in posladkane, običajno spustijo nekaj lastnega soka, ki je dovolj za sočno tortno podlago. Na vrhnjo plast obilno naložiš enako sadje, kot je v nadevu, za dekoracijo dodaš še rezine kivija in obliješ s tortnim prelivom. Obod torte premažeš s sladko smetano. Po želji na robove torte nabrizgaš smetanovo rozeto.
Zelo, zelo dodbra.

4. LONDONSKE REZINE

Sestavine za testo:
30 dag moke
15 dag masla ali margarine
15 dag sladkorja
3 rumenjake
3 žlice mleka
1 pecilni prašek
1 vanili sladkor

Sestavine za nadev:
marelična marmelada
3 beljaki
20 dag sladkorja
25 dag grobo mletih orehov
limonina lupina

Ugneteš gladko testo (krhko, kot za pito), ga razporediš po pekaču, prebodeš na več mestih z vilico in ga napol spečeš. Vzameš iz pečice, testo premažeš z marelično marmelado (domača je ravno prav redka, kupljeno pa je treba prej segreti, včasih tudi razredčiti z malo vode). Na to daš nadev: beljake stepeš v trd sneg, dodaš sladkorno moko in orehe, vse skupaj zelo rahlo premešaš. Pečeš pri isti temperaturi še cca 15 minut. Razrežeš na podolgovate rezine.

5. FIGARO REZINE

Sestavine:
60 dag sladkorja
30 dag masla ali margarine
35 dag grobo nasekljanih orehov
3 jajca
2 x vafel oblat
jedilna čokolada, surovo maslo, olje za preliv

Iz polovice sladkorja pripraviš karamel in ob stalnem mešanju dodaš še drugo polovico sladkorja. Ko je karamel gladek in lepe zlatorjave barve, odstaviš z ognja in dodaš na kocke narezano maslo/margarino, orehe, po okusu tudi malo ruma, cimet. Med stalnim mešanjem počasi umešaš razžvrkljana jajca in na zmernem ognju kuhaš, vendar ne več kot 10 minut.
Vrelo maso zliješ v podolgovat model, na dnu katerega je 1 vafel oblat. Maso poravnaš in jo pokriješ z drugim vafel oblatom. Obtežiš in postaviš na hladno.
Ohlajeno preliješ s čokoladno glazuro, ko se ta strdi, razrežeš na majhne rezine.
Pogosta napaka: če maso predolgo kuhaš, je trda in lomljiva.

6. ZAMOREC V SRAJČKI

Sestavine:
7 dag masla
11 dag sladkorja z vanilijo
11 dag čokolade v prahu
5 rumenjakov
5 beljakov za sneg
11 dag mletih orehov, mandljev ali lešnikov
1 žlička moke

Rumenjake in sladkor miksaš, da penasto naraste, dodaš raztopljeno maslo, dodaš čokolado v prahu, zmlete orehe in žličko moke. Previdno umešaš sneg iz 5 beljakov, maso streseš v namaščen in pomokan okrogel model, ki ga postaviš za 1 ure v vodno kopel (nad soparo). Pokrito kuhaš, ohladiš in okrasiš s sladko stepeno smetano, vanilijevim sladoledom, po želji tudi s sadjem.

7. BAKLAVE

Sestavine:
1 kg vlečenega testa v listih
6 jajc
400 gr sladkorja
300 gr mletih orehov
250 gr masla
1 kisla smetana
1 pecilni prašek

Sirup:
700 gr sladkorja
1 l vode

Iz jajc, sladkorja, masla, kisle smetane, orehov in pecilnega praška narediš nadev. V namaščen pekač daš dve plasti testa, premažeš s pripravljenim nadevom, pokriješ z eno plastjo testa, zopet nadev, zopet testo, dokler ne porabiš vseh surovin. Zadnja plast testa naj bo zopet iz dveh listov. Še surovo zrežeš na rombe, pečeš pri 180 oC cca 1-3/4 ure. Medtem prevreš sladkor in vodo in še vroče preliješ preko pečene baklave. Pustiš, da se ohladi.

8. COOKIES

Sestavine:
150 g masla/margarine
1 jajce
1 vanilij sladkor
100g belega sladkorja
100 g rjavega sladkorja
180 g moke
0,5 žličke pecilnega praška
ščepec soli
100 g mletih lešnikov/orehov
150 g na koščke narezane čokolade
po želji cimet, ingver, klinčni, kardamom (vse mleto)

Margarino in sladkor penasto umešaš, dodaš jajce, moko s pecilnim praškom, dodaš vse ostale sestavine in oblikuješ majhne kupčke, ki jih polagaš na pekač (med pečenjem se razlezejo!). Pečeš pri 175 oC cca 10 minut, ko jih vzameš iz pekača še mehke rahlo potlačiš z vilico. Med hlajenjem se strdijo in taki morajo biti.

9. BRIZGANO ČAJNO PECIVO

Sestavine:
600 g masla ali margarine
250 g sladkorja v prahu
4 beljaki
770 g moke
1 vanili, ščep soli

Zmehčano maslo ali margarino stepamo in postopoma dodajamo sladkor, beljake, nato še moko, vanili sladkor in sol. Masa naj bo popolnoma gladka. Če želimo, maso lahko razdelimo na več delov; vsakemu lahko z dodatki kave, kakava, orehov, lešnikov spremenimo okus in videz. Če dodajamo kakav, moramo odvzeti toliko moke, kot je kakava.
Maso nato napolnimo v vrečko in z brizgalko brizgamo kekse na pekač, obložen s peki papirjem. Izberemo polnjene oblike. Pečemo pri 180-200 oC cca 15 minut. Ko so pečeni, jih lahko oblikemo s čokoladno glazuro, po dva skupaj lepimo z marmelado ipd.
Pri izdelavi teh keksov porabimo odvečne beljake, ki običajno ostanejo po pečenju potice.

10. DOMAČI PRIJATELJ I

Sestavine:
5 jajc
težo jajc sladkorja
težo jajc masla ali margarine
težo jajc moke
grobo narezane orehe/ rozine/ kandirano sadje/ čokoladne solzice *
*in/ali

Sestavine zmešamo v gladko testo, zlijemo v model za srnin hrbet (rebrast, omenjena količina testa zadostuje za dva modela), dodamo orehe in rozine, kandirano sadje ali čokoladne solzice in pečemo cca 1 ure na 180 oC. Pecivo ostane dlje časa sveže zavito v alufolijo, lahko pa razrezanega na rezine posušimo v pečici. V tem primeru je pecivo še bolj obstojno.

11. DOMAČI PRIJATELJ II

Sestavine:
30 dag moke
20 dag sesekljanih orehov
30 dag sladkorja
3 rumenjake
iz 3 beljakov sneg
1 pecilni prašek
limonina lupina

Jajca, sladkor, moko s pecilnim praškom in limonino lupino zamesiš, dodaš sesekljane orehe in sneg treh beljakov. Zgneteš čvrsto testo, da iz njega lahko oblikuješ štručke premera cca 25-3 cm širine. Naložiš jih drugo poleg druge na pomaščen in pomokan pekač in pečeš cca 1 ure pri 175 oC. Vzameš iz pečice in še vroče zrežeš na tenke rezine. Nož mora biti oster, da so rezine gladko zrezane. Tako zrezano pecivo postaviš nazaj v pečico, kjer jih pustiš, da se posušijo. Pecivo mora biti tdo.

12. OREHOVE/ MANDLJEVE PALČKE

Sestavine:
225 g razmehčanega masla
150 g sladkorja v prahu
ščep soli
pol žličke cimeta
naribana limonina lupina
1 jajce
5 žlic mleka
200 g moke
200 g mletih orehov/mandljev

Maslo penasto umešamo, dodamo sladkor v prahu in naštete začimbe (po okusu lahko dodamo tudi mlete klinčke, vendar imajo zelo močan okus). Jajca in mleko razžvrkljamo in postopoma dodajamo masleni masi. Dodamo še moko in mandlje. Testo napolnimo v brizgalno vrečko in na pekač, obložen s peki papirjem, nabrizgamo 5 cm dolge palčke po 4 cm narazen. Pečemo pri 200 oC 8-10 minut. Nekoliko ohlajene lahko potresemo s sladkorjem v prahu. Lahko pa po dve skupaj spojimo s toplo marmelado in polovico takšne palčke potopimo v raztopljeno čokolado.

13. KLASIČNA SADNA ŠTRUCA

Sestavine:
500 g moke
40 g svežega kvasa
100 g sladkorja
75 ml mlačnega mleka
1 zavitek vanilij sladkorja
1 žlico naribane limonine lupinice
žličko soli
200 g stopljenega masla
2050 g rozin
75 g kandirane limone
50 g kandirane pomaranče
50 g sesekljanih mandljev (lahko so tudi orehi)
50 g masla
4 žlice sladkorja v prahu
3 žlice ruma

Večer pred peko rozine operemo v topli vodi in jih pokapamo z rumom. Pokrito pustimo stati čez noč.
Moko stresemo v skledo, naredimo v sredini luknjo in v njo zdrobimo kvas, ki ga posujemo z žličko sladkorja. Prilijemo mlačno mleko in posujemo z moko. Pustimo, da vzhaja, dokler ne začnejo nastajati mehurji,
Dodamo preostali sladkor, vanilijev sladkor, naribano limonino lupino, maslo, kandirano sadje, mandlje in rozine. Vse skupaj dobro pregnetemo.
Tsto oblikujemo v kepo, položimo v skledo. Pokrito naj na toplem haja vsaj 2 uri. Testo nato na pomokani deski še enkrat previdno pregnetemo.

Za značilno obliko štruco oblikujemo v ovalen hlebec, položimo ga v pekač in pustimo še pol ure hajati.
Štruco nato spečemo v pečici, segreti na 180oC, cca 70 minut na srednji oz. spodnji rešetki.
Še vročo premažemo s stopljenim maslom (50 g) in izdatno potresemo s sladkorjem v prahu.

14. REZINA "Sončni vzhod"

Sestavine:
za prvo zmes
14 dag masla
15 dag sladkorja
10 dag zmletih orehov
2 jajci
3 žlice moke
1 zavitka pecilnega praška

za drugo zmes
4 beljake
5 dag sladkorja
7 dag moke
1,5 dag olja

za tretjo zmes
4 rumenjaki
2 celi jajci
60 g sladkorja
70 g moke
1 zavitka pecilnega praška

za preliv
2 dl vode
80 g sladkorja
30 g ruma
1 zavitek vanilijevega sladkorja

Visok pekač namažemo z maslom in posipamo z moko. Sestavine za prvo zmes dobro zmiksamo in namažemo po dnu pekača.
Beljake in sladkor stepemo v trd sneg in mu počasi primešamo moko in olje. Zmes premažemo na prvo zmes.
Sestavine za tretjo zmes dobro zmiksamo in nadevamo na drugo zmes.
Pečemo 45 minut pri 180-190oC.
Še vročo rezino prelijemo s prevretim, malo ohlajenim prelivom.

15. OREHI

Za ta recept potrebujete modelčke v obliki orehov

Sestavine:
32 dag moke
10 dag sladkorja v prahu
12 dag mletih orehov
25 dag masla
2 dag čokolade v prahu

Krema:
3žlice moke
10 dag čokolade
25 dag masla
1 rumenjak

Sestavine zmešamo po vrsti (najprej suhe) dodamo stopljeno maslo in zgnetemo gladko testo. Z njim napolnimo modelčke in na sredini rahlo vtisnemo jamico (za kremo) Pečemo cca 15-20 minut na 180 oC.
Kremo pripravimo tako, da vse sestavine stepamo nad soparo, da se krema zgosti. Pustimo v hladilniku, da se ohladi.
Pečene orehove polovičke namažemo s kremo (zato smo naredili jamico) in stisnemo po dve in dve skupaj, da izgledajo kot pravi orehi.

Opomba: sedaj se dobijo modelčki kot pekač, kar je bistveno boljše od posameznih modelčkov.

Zelo zelo dobro in lepo na pogled.

16. REZINE NAPOLEON

Sestavine:
150 g surovega masla
100 g sladkorja
4 rumenjaki
2 jajci
2 rebri naribane čokolade
120 g zmledih orehov
60 g finih drobtinic
05 dl ruma
4 beljati
marelična marmelada
vanili sladkorni prah

Surovo masmo penasto umešamo s sladkorjem, zamešamo rumenjake in obe celi jajci, dodamo naribano čokolado, mlete orehe (po želji so lahko tudi mandlji oz. lešniki), dodamo še drobtinice, namočene v rum. Na koncu dobro premešani masi dodamo trdo stepen sneg. Maso poravnamo v namaščen in pomokan pekač, pečemo na 180 oC 25-30 minut. Pečeno testo po sredini prerežemo s tankim nožem. Eno polovico premažemo z ogreto marelično marmelado, pokrijemo z drugo polovico testa in posujemo s sladkornim prahom okusa vanilije (ali ruma). Narezemo na rezine.

Kruh z orehi

Čim slišimo v enem stavku besedo „kruh“ in „Francija“, takoj pomislimo na pariško „bageto“ in že imamo pred očmi dolge in tanke štruce tega hrustljavega kruha, ki molijo iz cekarjev. Vendar pa lahko pravo bageto speče samo pek in domači rezultat ni nikoli enak pekarskemu. Zato vam raje predstavljamo ta izjemen in poseben francoski kruh z orehi, ki ga postrežemo k vinu, dobro pa se prileže tudi k sirom ali morskim sadežem. Orehe, ki jih dodamo krušnemu testu, lahko pomešamo tudi z rozinami ali pa jih sploh nadomestimo z mešanico različnega suhega sadja.

Sestavine:

Priprava:

Orehe oluščimo. Suhe sestavine: moko, kvas in pecilni prašek stresemo v veliko skledo in premešamo. Dodamo orehovo olje, vodo in ščepec soli. Vse skupaj zmešamo. Po potrebi dodamo malo moke, da se testo ne lepi. Dodamo orehova jedrca in testo počasi gnetemo. Testo naj v toplem prostoru pokrito vzhaja vsaj 3 ure. Vzhajani hlebček previdno položimo na namazani pekač in ga po vrhu namažemo z oljem

 

Lešnikov (orehov) kruh

Mešaj rumenjake in 2 beljaka s sladkorjem; ko se speni, dodaj lešnike, z rumom napojene drobtine in rahlo zamešaj trd sneg 4 beljakov z moko. Peci v pomazanem podolgastem modlu uro dolgo pri 170° C. Namesto lešnikov lahko vzameš orehe.

 

Mešan polnozrnat kruh z orehi

Sestavine:

Postopek:

V polnozrnato moko presejemo še belo moko, naredimo jamico in vanjo razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, na rob pa pol žlice soli. Prilijemo nekaj vode in zamesimo testo, vodo dodajamo po občutku...na koncu vmešamo orehe.
Testo ne sme biti ne pretrdo in ne premehko.
Ko smo končali, ga damo vzhajati za cca. 1 uro.
Ko je testo vzhajalo, ga še enkrat na rahlo premesimo in ga damo še za pol ure vzhajati v pleteno košaro (ni nujno), v katero smo položili pomokano krpo, testo pokrijemo.
Medtem prižgemo pečico na 250 stopinj. Pečica naj se ogreva s pekačem, na keteremu bomo tudi pekli.
Ko je pečica ogreta, vzamemo ogret pekač in nanj zvrnemo testo, naredimo zareze za lepši videz in ga pečemo takole:
- 5 minut na 250 stopinj
- 55 minut na 200 stopinj
Ko je kruh pečen, ga zavijemo v krpo in pustimo mirovati, dokler se ne ohladi!
Pa dober tek! Glavna fotografija jedi: Mešan polnozrnat kruh z orehi

 

Ajdov kruh z orehi

Okus ajdovega kruha je zelo specifičen, sicer pa zelo zdrav. Krasno se poda z domačim paštetam.

Sestavine

Priprava

Kvas damo v toplo mleko, dodamo ščepec sladkorja in pustimo shajati. V posodo stresemo belo in ajdovo moko, solimo, primešamo vzhajani kvas in zalijemo z mlačno vodo ter dodamo še mlete ali cele orehe. Dobro premešamo na zgnetemo. Pustimo vzhajati na toplem eno uro, nato še enkrat pregnetemo, oblikujemo v hlebček, ki ga damo v pekač na peki papir. Pustimo vzhajati na toplem še 20 minut, nato postavimo v segreto pečico in pečemo pri 200? C eno uro. Kruh namažemo z margarino za mehko skorjo in zavijemo v večjo krpo.

Čas priprave: 2,5 ure, Zahtevnost: 4

 Ajdov kruh z orehi

Postopek

Presejemo obe vrsti moke skupaj s suhim kvasom. V kruhomat nalijemo 4 dl mlačne vode in dodamo olje ter zmehčano maslo. Potem damo v posodo še presejano moko in grobo zrezane orehe. Izberemo poljubno barvo skorje in vključimo osnovni program (basic). Ko je kruh pe?en, ga takoj vzamemo iz naprave in ga ovijemo s krpo ter pustimo, da se ohladi. Kruh še posebej tekne s kakšnim lahkim sirnim namazom. 

 
Ajdov orehovec

Postopek:

začni s poparo: v veliki skledi prelij presejano ajdovo moko z vrelo vodo, premešaj z dvorožnimi vilicami in pusti da se nakulira na 40 stopinj ali manj … med čakanjem raztopi kvas v deciju mlačne vode in vanjo vmešaj še med, orehe pa na izi prepraži v teflonki … ko je ajdova popara shlajena, jo potresi z belo moko, posoli, naredi luknjo za kvasno medno raztopino in začni počasi mesiti … ko bo testo začelo izražati težnje po poenotenju dodaj še orehe in dobro, a nežno mesi kakšnih 10 minut … ako je testo presuho , ga vodnjaj, ako pa izkazuje mokrotnost, ga osuši s ščepom bele moke … dobro zgnetenega parkiraj v kakšno veliko skledo in ga pusti pokritega v miru podvojiti volumen … ko mu bo uspelo, ga zvrni na pomogan pult, razdeli na dva kosa, zdizajniraj v fletna okrogla hlebčka, pomokaj in položi na ta velik pekač in ju še enkrat pusti narasti … preden ju nežno pritisneš v na 200 stopinj ogreto pečico jima z bridko britvijo zadaj še po tri paralelne zareze … peci, dokler nista pečena, hehe … no, saj veš: ko zvenita votlo, če ju potrkaš po podnu sta fertik, potem pa v prt zavit in počasi ohladit, da bosta mehka … za gor namazat naj bo pri roki kakšna ne preveč sladka marmelada za zraven pa še šalca močnega echt kakava, po možnosti z rumom …

 

Kruh iz orehov in medu

Sestavine

Priprava

V skledo damo obe moki in sol. Na sredini naredimo vdolbino, v katero damo 250 ml mlačne vode, med in kvas.
Počakamo da se kvas raztopi, nato pa dolijemo še ostalo mlačno vodo.
Testo nato zgnetemo z rokami. Če je preveč lepljivo lahko dodamo še nekaj moke.
Ko je testo gladko ga položimo v namaščeno posodo in ga povaljamo po njej.
Posodo s kruhom pokrijemo s plastično vrečko in pustimo vzhajati približno 1 uro in pol.
Nato testu dodamo orehova jedrca in dobro pregnetemo.
Pekač namastimo, testo oblikujemo v hlebec in položimo na pekač. Na hlebec kruha lahko nato dodamo še nekaj orehovih jedrc.
Kruhov hlebec nato pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in ga pustimo približno 30 min na toplem.
Nato z nožem zarežemo nekaj rezin v kruh, ga namažemo s stepenim jajcem in pečemo 15 min na 220° C in nato še 40 min na 190° C.

 

Ajdov kruh z orehi

Sestavine:

Orehova jedrca popražimo, da izboljšamo izrazitost arome in okusa, ajdo pa poparimo kot žgance. 
Ko se oboje ohladi, dodamo preostale sestavine in zamesimo testo. 
Če testo mesimo ročno, dodamo orehe takoj; če uporabljamo električni mešalnik, jih dodamo na koncu, da jedrca ohranijo celovito strukturo. 
Testo pustimo počivati 20 minut na sobni temperaturi, potem ga premesimo in po 10 minutah oblikujemo hlebce. 
Pustimo, da testo vzhaja na dvakratno velikost, in spečemo v pečici na temperaturi

 

 

Kruh z orehi

Čim slišimo v enem stavku besedo „kruh“ in „Francija“, takoj pomislimo na pariško „bageto“ in že imamo pred očmi dolge in tanke štruce tega hrustljavega kruha, ki molijo iz cekarjev. Vendar pa lahko pravo bageto speče samo pek in domači rezultat ni nikoli enak pekarskemu. Zato vam raje predstavljamo ta izjemen in poseben francoski kruh z orehi, ki ga postrežemo k vinu, dobro pa se prileže tudi k sirom ali morskim sadežem. Orehe, ki jih dodamo krušnemu testu, lahko pomešamo tudi z rozinami ali pa jih sploh nadomestimo z mešanico različnega suhega sadja.

Sestavine:

Priprava:

Orehe oluščimo. Suhe sestavine: moko, kvas in pecilni prašek stresemo v veliko skledo in premešamo. Dodamo orehovo olje, vodo in ščepec soli. Vse skupaj zmešamo. Po potrebi dodamo malo moke, da se testo ne lepi. Dodamo orehova jedrca in testo počasi gnetemo. Testo naj v toplem prostoru pokrito vzhaja vsaj 3 ure. Vzhajani hlebček previdno položimo na namazani pekač in ga po vrhu namažemo z oljem

Lešnikov (orehov) kruh

Mešaj rumenjake in 2 beljaka s sladkorjem; ko se speni, dodaj lešnike, z rumom napojene drobtine in rahlo zamešaj trd sneg 4 beljakov z moko. Peci v pomazanem podolgastem modlu uro dolgo pri 170° C. Namesto lešnikov lahko vzameš orehe.

Mešan polnozrnat kruh z orehi

Sestavine:

Postopek:

V polnozrnato moko presejemo še belo moko, naredimo jamico in vanjo razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, na rob pa pol žlice soli. Prilijemo nekaj vode in zamesimo testo, vodo dodajamo po občutku...na koncu vmešamo orehe.
Testo ne sme biti ne pretrdo in ne premehko.
Ko smo končali, ga damo vzhajati za cca. 1 uro.
Ko je testo vzhajalo, ga še enkrat na rahlo premesimo in ga damo še za pol ure vzhajati v pleteno košaro (ni nujno), v katero smo položili pomokano krpo, testo pokrijemo.
Medtem prižgemo pečico na 250 stopinj. Pečica naj se ogreva s pekačem, na keteremu bomo tudi pekli.
Ko je pečica ogreta, vzamemo ogret pekač in nanj zvrnemo testo, naredimo zareze za lepši videz in ga pečemo takole:
- 5 minut na 250 stopinj
- 55 minut na 200 stopinj
Ko je kruh pečen, ga zavijemo v krpo in pustimo mirovati, dokler se ne ohladi!
Pa dober tek! Glavna fotografija jedi: Mešan polnozrnat kruh z orehi

Ajdov kruh z orehi

Okus ajdovega kruha je zelo specifičen, sicer pa zelo zdrav. Krasno se poda z domačim paštetam.

Sestavine

Priprava

Kvas damo v toplo mleko, dodamo ščepec sladkorja in pustimo shajati. V posodo stresemo belo in ajdovo moko, solimo, primešamo vzhajani kvas in zalijemo z mlačno vodo ter dodamo še mlete ali cele orehe. Dobro premešamo na zgnetemo. Pustimo vzhajati na toplem eno uro, nato še enkrat pregnetemo, oblikujemo v hlebček, ki ga damo v pekač na peki papir. Pustimo vzhajati na toplem še 20 minut, nato postavimo v segreto pečico in pečemo pri 200? C eno uro. Kruh namažemo z margarino za mehko skorjo in zavijemo v večjo krpo.

Čas priprave: 2,5 ure, Zahtevnost: 4

 

Ajdov kruh z orehi

Postopek

Presejemo obe vrsti moke skupaj s suhim kvasom. V kruhomat nalijemo 4 dl mlačne vode in dodamo olje ter zmehčano maslo. Potem damo v posodo še presejano moko in grobo zrezane orehe. Izberemo poljubno barvo skorje in vključimo osnovni program (basic). Ko je kruh pe?en, ga takoj vzamemo iz naprave in ga ovijemo s krpo ter pustimo, da se ohladi. Kruh še posebej tekne s kakšnim lahkim sirnim namazom. 

 
Ajdov orehovec

Postopek:

začni s poparo: v veliki skledi prelij presejano ajdovo moko z vrelo vodo, premešaj z dvorožnimi vilicami in pusti da se nakulira na 40 stopinj ali manj … med čakanjem raztopi kvas v deciju mlačne vode in vanjo vmešaj še med, orehe pa na izi prepraži v teflonki … ko je ajdova popara shlajena, jo potresi z belo moko, posoli, naredi luknjo za kvasno medno raztopino in začni počasi mesiti … ko bo testo začelo izražati težnje po poenotenju dodaj še orehe in dobro, a nežno mesi kakšnih 10 minut … ako je testo presuho , ga vodnjaj, ako pa izkazuje mokrotnost, ga osuši s ščepom bele moke … dobro zgnetenega parkiraj v kakšno veliko skledo in ga pusti pokritega v miru podvojiti volumen … ko mu bo uspelo, ga zvrni na pomogan pult, razdeli na dva kosa, zdizajniraj v fletna okrogla hlebčka, pomokaj in položi na ta velik pekač in ju še enkrat pusti narasti … preden ju nežno pritisneš v na 200 stopinj ogreto pečico jima z bridko britvijo zadaj še po tri paralelne zareze … peci, dokler nista pečena, hehe … no, saj veš: ko zvenita votlo, če ju potrkaš po podnu sta fertik, potem pa v prt zavit in počasi ohladit, da bosta mehka … za gor namazat naj bo pri roki kakšna ne preveč sladka marmelada za zraven pa še šalca močnega echt kakava, po možnosti z rumom …

 

Kruh iz orehov in medu

Sestavine

Priprava

V skledo damo obe moki in sol. Na sredini naredimo vdolbino, v katero damo 250 ml mlačne vode, med in kvas.
Počakamo da se kvas raztopi, nato pa dolijemo še ostalo mlačno vodo.
Testo nato zgnetemo z rokami. Če je preveč lepljivo lahko dodamo še nekaj moke.
Ko je testo gladko ga položimo v namaščeno posodo in ga povaljamo po njej.
Posodo s kruhom pokrijemo s plastično vrečko in pustimo vzhajati približno 1 uro in pol.
Nato testu dodamo orehova jedrca in dobro pregnetemo.
Pekač namastimo, testo oblikujemo v hlebec in položimo na pekač. Na hlebec kruha lahko nato dodamo še nekaj orehovih jedrc.
Kruhov hlebec nato pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in ga pustimo približno 30 min na toplem.
Nato z nožem zarežemo nekaj rezin v kruh, ga namažemo s stepenim jajcem in pečemo 15 min na 220° C in nato še 40 min na 190° C.

Ajdov kruh z orehi

Sestavine:

Orehova jedrca popražimo, da izboljšamo izrazitost arome in okusa, ajdo pa poparimo kot žgance. 
Ko se oboje ohladi, dodamo preostale sestavine in zamesimo testo. 
Če testo mesimo ročno, dodamo orehe takoj; če uporabljamo električni mešalnik, jih dodamo na koncu, da jedrca ohranijo celovito strukturo. 
Testo pustimo počivati 20 minut na sobni temperaturi, potem ga premesimo in po 10 minutah oblikujemo hlebce. 
Pustimo, da testo vzhaja na dvakratno velikost, in spečemo v pečici na temperaturi 220-230 stopinj.